|
|
|
» Strona Główna » Szukaj » Rejestracja » Zaloguj |
|
» FAQ » TOP 10 » Poziomy » 0 » Normalna wersja forum |
| Ogłoszenia |
|---|
| Wielka Encyklopedia Użytkowników! CZYTAJ!
Ogłaszamy nabór na Uploaderów! CZYTAJ! Forumowa Jaskinia - Numer 9 CZYTAJ! Zachęcamy wszystkich do śledzenia naszego profilu na facebook'u. Polecajcie znajomym! ZAJRZYJ! Sprawdź nasz odświeżony darmowy hosting obrazków - PicTap.pl PRZEJDŹ! |
| Teraz jest 26 maja 2012, o 07:05 |
| System nie widzi całego RAMu |
|
|
» Poprzedni » Następny |
|
» Szyszkin
|
|
» Dołączył(a): 17.05.2010 » Posty: 1416 » Pochwał: 63
Witam! Dziś przyszła przesyłka z 2x1GB RAMu dla mojego PC. Przed tym na kompie miałem zainstalowaną jedną kość 1 GB. No dobra, założyłem obie nowe kości do 2 wolnych slotów, odpalam PC i... nic! Komputer dalej widzi zainstalowane 1 GB. [ Tutaj jest obrazek. Kliknij ] Próbowałem przez msconfig, przez wiersz poleceń... Powoli tracę cierpliwość dla tej sprawy. Jesteście moją ostatnią deską ratunku. W BIOSie jestem kompletnie zielony, nawet nie wiem jak z tego wyjść ![]() Tu skriny z CPU-Z. Slot 1 to stara karta pamięci, 2 i 3 to nowe kości [ Tutaj jest obrazek. Kliknij ] Skrin płyty głównej [ Tutaj jest obrazek. Kliknij ] Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji przestawiania kości. Bez skutków. Na koniec zdecydowałem się na próbę odpalenia PC bez starej kości, czyli na 2 GB nowego RAMu. Nie odpalił, zaczął piszczeć... W BIOSie pokazuje że jest zainstalowane 1024 MB. Daję link do aukcji na której kupiłem RAM - KLIK! Zdjęcia slotów [ Tutaj jest obrazek. Kliknij ] [ Tutaj jest obrazek. Kliknij ] Za próby pomocy pochwały/PR. Za skuteczną pomoc wynagrodzę w brylantach Pozdrawiam! Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 00:44 przez Szyszkin, łącznie edytowano 1 raz |
|
» Dexter
|
|
» Dołączył(a): 10.07.2009 » Posty: 2574 » Pochwał: 142
Podaj producenta i model płyty głównej. Sprawdź czy stara pamięć działa na wszystkich 3 slotach (nie wkładaj nowej) Później sprawdź 1 i 2 kość na wszystkich 3 slotach (każdą osobno) Jeśli nowe kości nie będą działały na żadnym z 3 slotów oznacza to że są po prostu zepsute kości innej możliwości raczej nie ma. Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 01:31 przez Dexter, łącznie edytowano 1 raz |
|
» kVisien
|
|
» Dołączył(a): 25.12.2011 » Posty: 215 » Zakaz pisania » Pochwał: 9
Ściągnij i zainstaluj program Speccy. ( [ Linki widoczne po zalogowaniu się na forum ] ) Wejdź w zakładkę RAM i zrób mi screen'a wszystkich informacji, następnie niżej masz zamknięte zakładki "Slot1; Slot2 itd." Screeny tych otwartych zakładek też mi zrób. Zainstaluj ten program w polskiej wersji językowej. Zrób to tylko z włożoną oryginalną kością pamięci RAM. Logowanie | Rejestracja (darmowa) [ >> Możesz również pobrać plik za pomocą specjalnego programu << ] Pozdrawiam Visien Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 13:36 przez kVisien, łącznie edytowano 1 raz |
|
» Szyszkin
|
|
Dexter na skrinie chyba jest. Tak jak pisałem - sprawdzałem wszystkie możliwości przekładania kości. Łącznie z tym co Ty dawałeś. Bez starej kości komputer nie odpala, nawet gdy są włożone 2 nowe. kVisien jest na górze skrin z CPU-Z Wysunąłem pewną tezę - na aukcji oferowane są kości firmy Samsung lub Qimonda. Mi natomiast przyszły kości Kingstona. Gadałem z siostrą(przez jej konto była transakcja), po niedzieli zadzwonimy z [spam]. Myślicie, że towar który dostałem jest na tyle inny że nie jest kompatybilny z moim PC? I czy ten opisany w aukcji będzie kompatybilny? |
|
» Fremonn
|
|
» Dołączył(a): 08.01.2009 » Posty: 897 » Pochwał: 80
Jakiego masz Windowsa? 64 czy 32 bit? Ostatnio edytowano 12 lut 2012, o 16:49 przez Fremonn, łącznie edytowano 1 raz |
|
» Szyszkin
|
|
Fremonn 32 bit. Ehh, CPU-Z pokazuje tak jak na skrinie że są to kości Kingstona, a widać na nich malutkie napisy Qimondo... Tracę nerwy, przekopałem całego BIOSa i nic nie znalazłem. |
|
» Fremonn
|
|
» Dołączył(a): 08.01.2009 » Posty: 897 » Pochwał: 80
Wyczytałem że nie który RAM potrzebuje do działania (podobnie jak 4 lub wyżej rdzeniowy procek) Windowsa 64 bit. |
|
» Szyszkin
|
|
No ale to chyba powinno jak już coś być uwzględnione w opisie aukcji. Jutro jak siostra nie zadzwoni to sam zadzwonię do gostka... tylko po co? Że nie działa? A skąd wiem że wina nie leży po stronie mojego "komputera"? |
|
» Dexter
|
|
» Dołączył(a): 10.07.2009 » Posty: 2574 » Pochwał: 142
Jest jeszcze jedna opcja sprawdzenia czy ram działa czy nie. Wystarczy mieć jakiegoś linuxa i odpalić go z live CD jeśli w nim odczyta ramy to masz coś z systemem jeśli nie to ram uszkodzony. |
|
» Szyszkin
|
|
Ojciec ma jutro wziąć do pracy jedną z kości i dać znajomemu, co by sprawdził u siebie czy komputer wyczyta.
Zadzwoniłem wczoraj do gościa z allegro co mi to sprzedał, powiedziałem chipset i płytę główną. On mówi że do tego chipsetu potrzeba rzekomo uniwersalnych kości pamięci. Zaproponował zwrot kasy lub wzięcie rzekomej uniwersalnej kości 1 GB za dopłatą, by zapłata wynosiła 100zł + przesyłka. Zadecydowałem o zwrocie kasy i chyba lepiej. Parę godzin później zadzwoniłem do pobliskiego centrum elektronicznego, bo chciałem się spytać jakie ceny mają takich uniwersalnych kości. A tu bach - sprzedawca gada że ten z allegro mnie w bambuko zrobił i nie ma czegoś takiego jak uniwersalne kości pamięci. Za 1 GB dobrej firmy zapłacę u siebie 115 zł i chyba tak zrobię. Póki co czekam na zwrot hajsu. Problem rozwiązany, za próby pomocy dziękuję i wynagradzam tak jak zasłużyliście. Pozdrawiam |
Strona 1 z 1 |
|