»  Strona Główna
  »  Szukaj
  »  Rejestracja
  »  Zaloguj
»  FAQ
»  TOP 10
»  Poziomy
»   0 
»  Normalna wersja forum

Ogłoszenia 
Wielka Encyklopedia Użytkowników! CZYTAJ!

Ogłaszamy nabór na Uploaderów! CZYTAJ!

Forumowa Jaskinia - Numer 9 CZYTAJ!

Zachęcamy wszystkich do śledzenia naszego profilu na facebook'u. Polecajcie znajomym! ZAJRZYJ!

Sprawdź nasz odświeżony darmowy hosting obrazków - PicTap.pl PRZEJDŹ!

Teraz jest 26 maja 2012, o 07:05

System nie widzi całego RAMu

Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.
»  Poprzedni
»  Następny

»  Szyszkin     Post Napisane: 11 lut 2012, o 00:30     Temat: System nie widzi całego RAMu
 »  Dołączył(a): 17.05.2010  »  Posty: 1416   »  Pochwał: 63 

Witam!
Dziś przyszła przesyłka z 2x1GB RAMu dla mojego PC. Przed tym na kompie miałem zainstalowaną jedną kość 1 GB. No dobra, założyłem obie nowe kości do 2 wolnych slotów, odpalam PC i... nic! Komputer dalej widzi zainstalowane 1 GB.

[ Tutaj jest obrazek. Kliknij ]

Próbowałem przez msconfig, przez wiersz poleceń... Powoli tracę cierpliwość dla tej sprawy. Jesteście moją ostatnią deską ratunku. W BIOSie jestem kompletnie zielony, nawet nie wiem jak z tego wyjść Sad

Tu skriny z CPU-Z. Slot 1 to stara karta pamięci, 2 i 3 to nowe kości

Skrin płyty głównej

Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji przestawiania kości. Bez skutków. Na koniec zdecydowałem się na próbę odpalenia PC bez starej kości, czyli na 2 GB nowego RAMu. Nie odpalił, zaczął piszczeć... W BIOSie pokazuje że jest zainstalowane 1024 MB.

Daję link do aukcji na której kupiłem RAM - KLIK!

Zdjęcia slotów

Za próby pomocy pochwały/PR. Za skuteczną pomoc wynagrodzę w brylantach
Pozdrawiam!

Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 00:44 przez Szyszkin, łącznie edytowano 1 raz

»  Dexter     Post Napisane: 11 lut 2012, o 01:22     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu
 »  Dołączył(a): 10.07.2009  »  Posty: 2574   »  Pochwał: 142 

Podaj producenta i model płyty głównej.
Sprawdź czy stara pamięć działa na wszystkich 3 slotach (nie wkładaj nowej)
Później sprawdź 1 i 2 kość na wszystkich 3 slotach (każdą osobno)
Jeśli nowe kości nie będą działały na żadnym z 3 slotów oznacza to że są po prostu zepsute kości innej możliwości raczej nie ma.

Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 01:31 przez Dexter, łącznie edytowano 1 raz

»  kVisien     Post Napisane: 11 lut 2012, o 11:48     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu
 »  Dołączył(a): 25.12.2011  »  Posty: 215  »  Zakaz pisania  »  Pochwał: 9 

Ściągnij i zainstaluj program Speccy. () Wejdź w zakładkę RAM i zrób mi screen'a wszystkich informacji, następnie niżej masz zamknięte zakładki "Slot1; Slot2 itd." Screeny tych otwartych zakładek też mi zrób. Zainstaluj ten program w polskiej wersji językowej. Zrób to tylko z włożoną oryginalną kością pamięci RAM.
Pozdrawiam
Visien

Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 13:36 przez kVisien, łącznie edytowano 1 raz

»  Szyszkin     Post Napisane: 11 lut 2012, o 14:21     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu

Dexter na skrinie chyba jest.
Tak jak pisałem - sprawdzałem wszystkie możliwości przekładania kości. Łącznie z tym co Ty dawałeś. Bez starej kości komputer nie odpala, nawet gdy są włożone 2 nowe.
kVisien jest na górze skrin z CPU-Z
Wysunąłem pewną tezę - na aukcji oferowane są kości firmy Samsung lub Qimonda. Mi natomiast przyszły kości Kingstona. Gadałem z siostrą(przez jej konto była transakcja), po niedzieli zadzwonimy z [spam]. Myślicie, że towar który dostałem jest na tyle inny że nie jest kompatybilny z moim PC? I czy ten opisany w aukcji będzie kompatybilny?

»  Fremonn     Post Napisane: 12 lut 2012, o 16:43     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu
 »  Dołączył(a): 08.01.2009  »  Posty: 897   »  Pochwał: 80 

Jakiego masz Windowsa? 64 czy 32 bit?

Ostatnio edytowano 12 lut 2012, o 16:49 przez Fremonn, łącznie edytowano 1 raz

»  Szyszkin     Post Napisane: 12 lut 2012, o 20:41     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu

Fremonn 32 bit.
Ehh, CPU-Z pokazuje tak jak na skrinie że są to kości Kingstona, a widać na nich malutkie napisy Qimondo... Tracę nerwy, przekopałem całego BIOSa i nic nie znalazłem.

»  Fremonn     Post Napisane: 12 lut 2012, o 20:53     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu
 »  Dołączył(a): 08.01.2009  »  Posty: 897   »  Pochwał: 80 

Wyczytałem że nie który RAM potrzebuje do działania (podobnie jak 4 lub wyżej rdzeniowy procek) Windowsa 64 bit.

»  Szyszkin     Post Napisane: 12 lut 2012, o 21:03     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu

No ale to chyba powinno jak już coś być uwzględnione w opisie aukcji. Jutro jak siostra nie zadzwoni to sam zadzwonię do gostka... tylko po co? Że nie działa? A skąd wiem że wina nie leży po stronie mojego "komputera"?

»  Dexter     Post Napisane: 12 lut 2012, o 23:49     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu
 »  Dołączył(a): 10.07.2009  »  Posty: 2574   »  Pochwał: 142 

Jest jeszcze jedna opcja sprawdzenia czy ram działa czy nie.
Wystarczy mieć jakiegoś linuxa i odpalić go z live CD jeśli w nim odczyta ramy to masz coś z systemem jeśli nie to ram uszkodzony.

»  Szyszkin     Post Napisane: 13 lut 2012, o 19:57     Temat: Re: System nie widzi całego RAMu

Ojciec ma jutro wziąć do pracy jedną z kości i dać znajomemu, co by sprawdził u siebie czy komputer wyczyta.

Dodano 15.02.2012 17:55

Zadzwoniłem wczoraj do gościa z allegro co mi to sprzedał, powiedziałem chipset i płytę główną. On mówi że do tego chipsetu potrzeba rzekomo uniwersalnych kości pamięci. Zaproponował zwrot kasy lub wzięcie rzekomej uniwersalnej kości 1 GB za dopłatą, by zapłata wynosiła 100zł + przesyłka. Zadecydowałem o zwrocie kasy i chyba lepiej. Parę godzin później zadzwoniłem do pobliskiego centrum elektronicznego, bo chciałem się spytać jakie ceny mają takich uniwersalnych kości. A tu bach - sprzedawca gada że ten z allegro mnie w bambuko zrobił i nie ma czegoś takiego jak uniwersalne kości pamięci. Za 1 GB dobrej firmy zapłacę u siebie 115 zł i chyba tak zrobię. Póki co czekam na zwrot hajsu. Problem rozwiązany, za próby pomocy dziękuję i wynagradzam tak jak zasłużyliście.
Pozdrawiam

Sortuj wg
Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   Strona 1 z 1